RESSURSER
RESSURSER
En ressurs innebærer alt vi kan dra nytte av, eksempler er rent drikkevann, olje, klær, kornprodukter, treverk, vind, jern og gull. Når noe kan utnyttes for å dekke et behov vi har, er det en ressurs. Vi deler ofte ressursbegrepet inn i naturressurser og menneskelige ressurser, hvorav sistnevnte innebærer kunnskap og ferdigheter mennesker har tilegnet seg og utvikler.
I forhold til bærekraft er det nyttig med en inndeling av naturressurser:
FORNYBARE RESSURSER
Ressurser vi ikke kan bruke opp, slik som solenergi og vannkraft
BETINGET FORNYBARE RESSURSER
Ressurser som er fornybare dersom man bruker det på en måte slik at ikke kvalitet eller tilførsel reduseres sterkt, slik som ren luft og skog
IKKE - FORNYBARE RESSURSER
Ressurser vi har et bestemt lager av og som ikke fornyes naturlig i menneskelig tid, slik som olje og metaller
Særlig etter den industrielle revolusjonen har hva mennesker arbeider med endret seg mye, altså er næringsstrukturen endret. Primærnæring er de som utnytter naturressurser direkte, sekundærnæringen er industrien der råvarene bearbeides, tertiærnæringen er tjenesteytende næringer (servicenæring), og kvartærnæring innebærer innhenting og bearbeiding av informasjon. Med tiden arbeider færre i primærnæringen, blant annet grunnet effektivisering, og flere i tertiær- og kvartærnæringen.
BÆREKRAFT
Bærekraftig utvikling handler i stor grad om ressursbruk, med et mål om at behovene til dagens befolkning dekkes uten at det reduserer fremtidige generasjoners muligheter til å få sine behov dekket. Bærekraftig utvikling innebærer dermed tre aspekter:
MILJØ
Miljø og naturen må ivaretas slik at ressursgrunnlaget ikke reduseres
ØKONOMI
Ressursutnyttelse må være på en økonomisk, effektiv og hensiktsmessig måte
SOSIALE FORHOLD
Goder må fordeles på en rettferdig måte
Et fokus på en bærekraftig utvikling innebærer dermed at vi særlig ivaretar de som lever i fattigdom, de som opplever urettferdig fordeling, samt de som er og vil være mest utsatt for konsekvenser av klimaendringer.
INTERESSEKONFLIKTER
I all tid har ressurser og arealer vært grunnlag for konflikt. En interessekonflikt er en konflikt der ulike parter har ulike interesser overfor bruk av ressurser eller arealer. Et eksempel på en konflikt er om IKEA skulle få bygge ut varehus i Vestby kommune. Positive sider ved utbygging er blant annet arbeidsplasser, økonomisk vinning for kommunen og familier. Negative sider er at de ønsket å bygge ut på en tomt regulert til jordbruksareal, og dermed vil redusere landets matjord som allerede er nokså begrenset (les mer her). Det finnes utallige små og store interessekonflikter i Norge og i verden, noen konflikter får alvorlige konsekvenser mens andre konflikter dempes av lover og reguleringer.
Felles for de fleste interessekonflikter er at de drives av en knapphet for ressurser og areal, eller knapphet på ressurser og areal av høy nok kvalitet til det parten ønsker å bruke det til.