PLATETEKTONIKK
PLATETEKTONIKK
Platetektonikk er læren om hvordan tektoniske plater, altså litosfæreplater, beveger seg. Jordens ytterste lag er delt inn i en rekke plater, store og små, og disse beveger seg relativt til hverandre. Platebevegelse er grunnen for at vi i dag har store landformer som Himalaya, Marianegropen og verdenshav.
For å forstå platetektonikk, bør man ha god kjennskap til jordens oppbygning.
TYPER PLATEBEVEGELSE
De tektoniske platene på jorden beveger seg relativt til hverandre. Vi deler platene inn i havbunnsplate og kontinentalplate, hvor havbunnsplaten alltid har høyere tetthet.
Det er tre ulike typer plategrense,
To plater kolliderer ved en konvergent plategrense.
To plater går fra hverandre ved en divergent plategrense.
To plater går langs hverandre ved en transform plategrense.
KONSEKVENSER AV PLATEBEVEGELSE
Konsekvenser av platebevegelse er dannelse av landformer (fjellkjeder, midthavsrygger, dyphavsgroper, riftdaler osv.) og naturkatastrofer (vulkanisme, jordskjelv osv.).
FOLDING
Når to plater kolliderer ved en konvergent plategrense, blir massen foldet. Dette innebærer at bergmasse blir presset sammen fra hver side, most og brettet ("foldet") sammen som et trekkspill. Dette danner fjell.
RIFTING
Når to plater går fra hverandre ved en divergent plategrense, dannes en midthavsrygg (havbunnsplate) og riftdal (kontinentalplate). I begge tilfeller stiger magma opp i sprekken, avkjøles og forsteines og blir en del av de eksisterende platene.
VULKANISME
Vulkanisme kan oppstå ved konvergente og divergente plategrenser, men er sjeldent ved transforme da det ikke er prosesser som gjør at magma er ved jordoverflaten der.
JORDSKJELV
Jordskjelv kan oppstå ved alle typer plategrense, men er særlig sterke ved konvergent og transform platebevegelse.
NORSK GEOLOGISK HISTORIE
Konvergent platebevegelse har medført folding og dannelse av Norges langstrakte fjellkjeder, gjennom prosessene som inngår i fjellkjedefolding. Divergent platebevegelse har gjort at Norge i dag er skilt fra Grønland og Amerika med Atlanterhavet.
Figur fra Geography
DRIVKRAFT BAK PLATEBEVEGELSE
Drivkraften bak platebevegelse er todelt; konveksjonsstrømer i mantelen og vekten av litosfæreplaten ved en konvergent plategrense.
TEST DIN FORSTÅELSE
Flashcards er en god strategi for å repetere fagstoff og teste egen forståelse. Kortene er organisert slik at hvert spørsmålskort etterfølges av et svarkort med løsningsforslag. Bruk pil til høyre for å gå frem, og pil til venstre for å gå tilbake (pilene fungerer ikke på mobil).
Figur fra GeoSci
Det er flere prosesser som utgjør drivkraften bak platebevegelse. Det er viktig at disse prosessene er avhengig av hverandre, samt forsterker hverandre. Det betyr at en av prosessene i seg selv, ikke er tilstrekkelig for platebevegelse.
Konveksjonsstrømmer i astenosfæren
Mantelmasse i dypet nærmere kjernen varmes opp. Når masse varmes opp øker volumet, slik at tettheten synker. Masse som har lavere tetthet stiger. Når den oppvarmede mantelmassen stiger, stiger det mot en midthavsrygg. Nærmere jordoverflaten synker temperaturen, volumet av materialet synker og tettheten øker. Massen vil nå synke. Dette skaper sirkukasjon i mantelmassene (se pilene på figuren). Mantelstrømningen kan i noen grad bidra til bevegelse av platene som ligger oppå mantelmassen som beveger seg.
Midthavsrygg
En midthavsrygg er en divergent plategrense, midt i havet. Her kommer magma opp, avkjøles og størkner. Magma stiger opp mot lavere trykk ved sprekken i midthavsryggen. Magmaen som størkner, eller forsteines, blir en ny del av de to eksisterende platene. Midthavsryggen kan anses å være en undersjøisk fjellkjede. Dette gjør at ytterkanten av platen er noe forhøyet. Dette kan i noen grad bidra til at platene får kraft til å gli ned og bort fra midthavsryggen.
Subduksjonssjone
På den andre siden av platen fra der midthavsryggen er, vil det være en konvergent plategrense. Havbunnsplate er tyngre enn kontinentalplate, og vil subdusere (gå ned) under møtende kontinentalplate. Langt ned i astenosfæren vil platen bli varmet opp, knekke, falle av og rett og slett bli ødelagt slik at massen blir en del av omkringliggende masse i mantelen. Før deler av platen brekker av, bidrar den biten av platen som "henger" ned i mantelen til platebevegelse. Sistnevnte grunnet vekten til platen som subduserer. Vekten vil nemlig bidra til at platen drar seg selv. Dette vil bidra til at platen blir dratt fra midthavsryggen, og er derfor en svært viktig drivkraft for platebevegelse. Bevegelsen av platene mellom midthavsryggen og subduksjonssonen vil også bidra til å forsterke mantelstrømningene.
Figur fra Wikipedia ("m.y" betyr million years)
Tegnforklaringen viser at fargene representerer alderen på havbunnsplatene. Mørk blå til rosa er svært gammel plate, men rød er nyere plate. Det grå er kontinentene.
Det kan virke rart at en havbunnsplate har ulik alder, men dette er grunnet dannelsen av havbunnsplate ved midthavsrygger. Kort fortalt stiger magma opp ved en midthavsrygg, avkjøles og forsteines til en magmatisk bergmasse. Denne massen blir festet til de to platene som beveger seg bort fra spredningsryggen. Med andre ord blir det kontinuerlig dannet ny havbunnsplate.
Vi kan bruke Atlanterhavet på kartet til å drøfte hvorfor aldersfordelingen er som den er. Midt i Atlanterhavet strekker det seg et markant rødt belte, altså relativt ny havbunnsplate. Dette er på midthavsryggen. Ved øst - kysten av Nord - Amerika og vest - kysten av Afrika ser vi blå og litt lilla innerst ved land. Dette betyr at fra midthavsryggen og mot kontinentene blir havbunnsplaten eldre og eldre.
Aldersfordelingen kan forklares fordi ny havbunnsskorpe blir dannet ved midthavsrygger, og ved subduksjonssoner ved kontinentene blir den eldste delen av platen ødelagt i det den synker ned i mantelen.
Denne ødeleggelsen og fornyelsen er viktige drivkrefter for platebevegelse, og er også to prosesser som er avhengig av hverandre. I tillegg er ødeleggelsen i subduksjonssonen, forklaringen på hvorfor vi ikke ender opp med mer og mer jordskorpe, til tross for at ny skorpe blir dannet ved midthavsrygger.
For å konkludere, ser vi fra kartet at havbunnsplaten er yngst ved midthavsryggene og er eldre og eldre mot kontinentene. Årsaken for dette er fornyelsesprosessen ved midthavsryggen, og at platen beveger seg fra midthavsryggen slik at plate lenger bort er eldre enn plate ved spredningsryggen. Sistnevnte gjør at eldst plate er ved kontinentene, like før de subduserer. Dette er en havbunnsskorpe sin livssyklus, fra "født" til "død".